Samla in pengar åt välgörenhet

Av155cm.se

Samla in pengar åt välgörenhet

Oavsett vilken typ av välgörenhet det handlar om är det viktigt att få ut sitt budskap och att kunna samla in pengar åt ändamålet. Cancerforskning, herrelösa hundar, föräldralösa barn och drabbade katastrofområden är bara några exempel på vad det kan handla om och det kan både vara frågan om akuta insamlingar och mer långvariga. En välgörenhetsorganisation behöver alltid inkomster men i vissa fall, som vid en jordbävning eller en översvämning, kan det behövas pengar illa kvickt.

För den som driver insamlingen finns det ett flertal tillvägagångssätt men det är också viktigt att det hela sker på ett korrekt och lagligt sätt. Tyvärr finns det många bedragare som påstår sig syssla med välgörenhet när sanningen i själva verket är en helt annan. Om du tänkt göra en insamling börja därför med att få tillstånd hos Polisstyrelsen och se till att ditt tillståndsnummer är klart och tydligt när du börjar din insamling.

Olika insamlingssätt

Till de modernaste sätten att få in pengar på hör olika online tjänster som exempelvis crowdfunding, där du kan nå ut till en stor publik på nätet. Ett populärt sätt att göra det här på är att ha en viss summa som ska uppnås och det kan få många människor att bli engagerade och göra sina vänner och bekanta uppmärksamma på det välgörande ändamålet. Du kan också ha en auktion för syftet eller ett pris för den som samlar in mest, och här har du ett gyllene tillfälle att få olika företag att bli involverade. Lova ut en middag för två på en specifik restaurang, en korg med delikatesser eller en spadag för att locka till dig så många bidrag som möjligt.

Ett annat sätt att samla in pengar på är att organisera någon form av event. En galamiddag, ett lopp, en konsert eller en modevisning är olika sätt att både få in pengar och uppmärksamhet. Här krävs dock mycket planering så att eventet går med förtjänst och det finns en hel del fällor att vara uppmärksam på. Även om du lyckas få en artist att framträda gratis kanske du behöver hyra in högtalare eller anställa en ljudtekniker. För att göra reklam för eventet behöver du trycka affischer eller flyers. En städfirma efter att allt är över. Planera långt i förväg och fixa gärna en liten kommitté där var och en har olika uppgifter och alla kan komma med förslag och idéer.

Inte alltid pengar

Ibland kan en insamling bestå av föremål och tjänster snarare än pengar och det är guld värt i sig. Barnhem kan till exempel behöva filtar, kläder och leksaker och här kan du antingen samla in second hand föremål eller få lokala handarbetsföreningar att ställa upp. Bland många grupper är det populärt att virka mössor åt hemlösa eller sticka sjalar åt seniorer och det gläder ofta dem som handarbetar att få göra det i ett välgörande syfte.

Om författaren

155cm.se

Lämna ett svar