När en trend skapas via sociala medier

Avhannah

När en trend skapas via sociala medier

Tidigare var det framför allt TV som skapade det största surret kring produkter eller olika fenomen. TV-reklam i form av korta små filmer finns än idag, men det är istället sociala medier som är den primära kanalen. Dessutom förmedlas budskapet på ett mer personligt sätt än tidigare, även om det fortfarande är en typ av reklam.

Idag är sociala medier den främsta plattformen när det gäller skapandet av modetrender. Speciella skor, hoodies eller andra plagg syns på Instagram och över en natt är trenden ett faktum. Häng med för att lära dig mer om trendskapande på sociala medier!

Delandet skapar trender

En anledning till att nya trender skapas först på sociala medier är att inlägg snabbt kan spridas genom delning. När en influencer eller annan person med offentligt konto på exempelvis Instagram lägger upp en bild på coola hoodies löper elden snabbt. Taggningen är också viktig för spridandet av trender eftersom det etiketterar en bild och ett budskap. Till exempel ”årets trendiga hoodies”.

Exemplet med hoodies är ingen tillfällighet eftersom att just mode är en sektor som gynnas av sociala medier. Det började redan under den tidiga bloggeran då många klädvarumärken sålde slut på ett plagg som nämnts eller synts på bild i en modeblogg. Blondinbella, Kenza Zouiten och Bianca Ingrosso är tre exempel på bloggare som tidigt påverkade trenderna med olika inlägg på sociala medier.

Strategiskt trendskapande

Idag arbetar dessutom de flesta varumärken strategiskt med att förmedla trender med syftet att sälja fler hoodies, byxor eller annat. Det är alltså en del av arbetet med att lansera nya produkter eftersom att sociala medier har en så pass betydande roll idag.

Varumärken och butiker samarbetar med olika influencers som på ett aktivt sätt delar bilder och innehåll på sociala medier. Är den nya trenden som nämnt hoodies blir det snabbt en boom under förutsättning att den som förmedlar budskapet anses ”trovärdig” av sina följare.

Om författaren

hannah administrator