Fira studenten med sociala medier

Avhannah

Fira studenten med sociala medier

Går det att använda sig av sociala medier i samband med studentfirande? Absolut! Sociala medier kan vara ett smart verktyg som kan användas på många olika sätt. Det kan fördjupa firandet och skapa en större inkludering och möjlighet till delaktighet för de som inte finns på plats.

Inte bara influencers

Kanske är inte sociala medier det första du tänker på när du ska planera studenten för ditt barn eller någon annan du bryr dig om. Det är lätt att förknippa de kanalerna med influencers , mode och annat som handlar om försäljning – men det är inte det enda sättet de kan användas. Sociala medier kan vara något som går att använda ända från planeringen, under själva studenten och även efteråt.

Sociala medier för inkludering

Under pandemin blev många medvetna om att det finns en hel del som går att göra för att inkludera de som inte kan ta sig till ett visst arrangemang. Även om restriktionerna nu är borta kan det finnas släktingar eller vänner som inte ha möjlighet att komma. Ibland på grund av sjukdom eller andra problem, ibland helt enkelt för att många tar studenten ungefär samtidigt, vilket gör att det kan krocka. Både för de som inte kan komma och för att inkludera fler i förberedelser och studentens egna tankar och funderingar dagarna innan festligheterna, kan sociala medier fungera bra. Att posta väl valda bilder från förberedelser, pyntande, bakning och matlagning kan skapa en känsla hos andra av att de är med. Detsamma gäller det som händer under studenten. Det går också att skapa en större delaktighet och ett innehåll som blir lite djupare än vad det normalt går att ta del av under ett studentfirande. Vem minns egentligen mammans tårdrypande tal och vilken student lyckas formulera sina tankar kring att vara färdig med skolan inför släktingarna på den stora dagen? Med hjälp av sociala medier går det att dela det som känns viktigt, och också förbereda en del inlägg så att allt inte blir bilder som är tagna i stundens aktiviteter.

Att tänka på

När du tar bilder i samband med att någon tar studenten är det i stort sett omöjligt att inte få med andra människor på bilderna. Det är inte alla som vill att bilder på dem sprids, så det mest respektfulla är att använda en app eller ett annat verktyg som gör dem suddiga och inte går att identifiera. Det är ju trots allt inte människorna i bakgrunden som spelar roll på fotona. När det gäller människor som finns på samma studentflak eller som kommer till den mottagning ni ordnat för att fira studenten går det att fråga om det är okej att ni lägger ut bilder på dem.

Om författaren

hannah administrator